maanantai 12. syyskuuta 2016

Dominoiva lokki ja runotytön elämän hetkellinen kauneus

Pam, pam, pam, pam. Miehen suussa on tupakka, ja hän katsoo yleisöään vaiti. Takaa ryömii lapsi. Miehen ilmekään ei värähdä, vaikka lapsi tarttuu häntä jalasta. Isä, tässä minä olen, poikasi! Mies ei vilkaisekaan lastaan, vaan katsoo hiukan kaikesta ohi. Pam, pam, pam, pam. Hän avaa suunsa.

Joskus menee monia harkkakertoja niin, että päällimmäinen tunne on äärimmäinen epätoivo, että helvetti, ei vaan päästä eteenpäin, mitään ei tapahdu, mitä tapahtuu? Nyt… Nyt on ollut peräkkäin jo aika monet ihan megalomaanisen hyvät harkat, eikä tää päivä ollu millään lailla poikkeus. Kaikki. Sujuu. Teatteri on oikeesti vissii ainoo asia meikän elämässä atm joka sujuu aika smoothisti, kaikki muu on vaa epämäärästä paskea.

Hän toivoo, että asia olisi nyt kokonaan poissa päiväjärjestyksestä. Jostain kuuluu huutoa, nainen vaimentaa ne omalla äänellään, korottaa ääntään. Huuto toistuu, nainen puhuu lujempaa. Juna saapuu, pilli viheltää. Tulee ilta, hyvää yötä. Täällä saat levätä. Nainen alkaa yskiä. Kuolema puhuu.

Äänimaisemia tehdessä aika tuntu menevän ihan hirvittävän nopeesti. Yhtäkkiä lavalla oli kirjailijoita, lavalla oli kohtauksia, ja jotenki taas ällistyin siitä, miten nopeesti ja helposti mun mielentilasta tuli sataprosenttisen teatteri. Se on se mielentila, missä istutaan silmät selällään kunnioituksesta ja ihailusta ja sit sitä sekunnin verran toivoo, että sais olla osa jotain niin hienoa, kunnes tajuaa että hei… Mähän olen.

Poika istuu tuolillaan ja tuskailee. Meteliä on kaikkialla. Pitäisi tehdä sitä ja tätä, mutta kun ei, mutta kun ei! Läksyjä, läksyjä, Aleksis, läksyjä! Mutta poika ei kuuntele. Hän huutaa äänet hiljaisiksi, hän huutaa niin, että äänet peittyvät. Hiljaisuus. Aleksis, oletko tehnyt läksysi?

Me maalattiin äänillä ja muutamilla lauseilla maailmoja lavalle (maalaa maailmasi, terkuin tikkurila) ja meininki oli kind of Oidipus, kind of Kaarna ja kind of jotain sellasta mitä en oo ikinä nähny. Itketti sisäisesti, vuosin verta, nauratti, hymyilytti, tuntu ihan hullulta, suorastaan järjettömän kiehtovalta, ja taikaa oli taas kaikkialla, niiku yleensä aina parhaimpina hetkinä on.

Kadun vilinässä on joskus hankalaa keskittyä. Naisen silmät katsovat eteerisesti suoraan eteenpäin. Hän puhuu, ääni kuuluu elämän ylitse. Hän puhuu rakkaudesta, totuudesta, valheesta, ja yhtäkkiä kaikki pysähtyy. Nainen tuijottaa yhä eteenpäin, mutta nyt jopa torin lokit ovat hiljentyneet kuuntelemaan.

Paitsi että tää dominoiva lokki aka Elsa ei kyllä hiljentyny kuuntelemaan, vaan huusi kuoleman lailla :D Ja iha vaa just so you know, joka kerta ku kirjotan ”dominoiva”, aattelen vaa ”oreoiva ja nauran omalle paskahuumorilleni. Nytkin kikatuttaa vähän. Huoh. Selkeesti oli hyvät harkat, harvemmin oon missään näin hilpeellä tuulella, etenkää teatterin jälkee.

Tyttö tanssii lavalla. Aivan valokeilan reunoilla kiertää mies, puhuu voimakkaalla äänellä rakkaudesta, miehistä ja rakkaudesta. Tyttö tanssii, musiikki soi. Jostain kuuluu hiljaista hyräilyä. Mies pitää tauon. Tyttö ei. Musiikki hidastuu.  Viimeinen hyräily on matala ja värisevä, tytön tanssi loppuu ja mies vaikenee.

Don’t get me wrong, teatteri on ihanaa, mut jotenki usein teatterin jälkee tulee ihan selittämätön melankolia. En oo ikinä ymmärtäny miks, ja siihe sisältyy lähes poikkeuksetta päänsärky, totaaliuupumus, kykenemättömyys tehä yhtään mitään ja joku sellanen tunne et kaikki ei nyt toimi elämässä. Vaik ois ollu millaset harkat, hyvät, huonot, upeat, what ever. Mut tänään tosiaan jäi vaan hyvä olo ja tunne siitä et homma toimii ja et maailma on oikeesti kaunis ja täynnä taikoja ja mahdollisuuksia, ja ku kotikadulla puusta lens keltaoranssi vaahteranlehti hiuksiin, oli pakko pysähtyy hetkeks vaan olemaan siinä. Elämään, kerrankin, ja hetken tuntu siltä et elämä ei ookkaan vaan hidasta kuolemista. Terveisin naiivi, hölmö pikku runotyttö.

Metsässä tuulee. Mies seisoo puhumassa luonnolle luonnosta, hän kertoo, millainen on kesä Lapissa. Hän puhuu ihmisistä, tikka hakkaa puuta. Hän puhuu suvaitsemisesta, tuuli ujeltaa ja jossain rapisee. Hän puhuu kukista ja kukkimisesta, mutta kun hän puhuu kuolemasta, kaikki vaikenevat.

Joten kiitos ihan sikana näistä harkoista. Aivan mahtavaa taas kerran. Supermega-awesome. Keskiviikkona mennään metsään, koska Heidi haluaa niin, ja kuulemma on lupa mennä alasti jos sataa vettä. Koska mehän kaikki tiedämme että märkänä kaikki on helpompaa. Eli kirjallisuutta, teatteria ja syksyistä metsää. Ajatus sivelee sieluttomuuttani aivan uskomattomalla tavalla, olenhan Neiti Syksy, Ruskantyttö, Kaarna, Metsänvaeltaja ja ties mitä muuta eeppistä mutta ah niin turhaa. Syksy on ihanaa aikaa. Ah. Ciitos kaikille :*

Minä istun katsomossa. Joskus tällainen heittää minut olemassaoloni syvimpiin syövereihin, paikkoihin itsessäni joita en ole koskaan tunnistanut, paikkoihin joita en ole halunnut katsoa, ja se tuntuu aina kamalalta. Tänään niin ei käynyt, en sukeltanut yhtään mihinkään, olin pinnalla. Tuntui pelottavalta, pelottavan hyvältä, pelottavan kauniilta, pelottavan ihanalta. Ja taas, taas kerran, jokin teatterissa kosketti sitä kohtaa, jossa sieluni joskus on ollut, sitä kohtaa jossa tuntuu hyvältä, kun nauraa sydämensä pohjasta, sitä kohtaa jota on vuosi vuodelta vaikeampi koskettaa. Minä lauloin kotimatkalla tähdille, joita jokainen näistä kirjailijoista on joskus katsellut.

Pinja


Mutta herra Kianto, ymmärsikö kukaan koskaan sitä, kuinka te itse kärsitte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti